I julegave fik jeg Mette Blomsterbergs´s bog SMÅT OG GODT, så der skal selvfølgelig afprøves nogle af opskrifterne.
Jeg syntes Kaffeglacen var lidt underlig “vandet”og lave + at se på, men den smagte rigtig godt til. På billede har jeg lavet nogle hindbær macarons til for at få lidt syrlighed til, men det var overhoved ikke nødvendigt, moussen er fin for sig selv.
ca. 50 shotglas eller 6 dessert glas
Ingredienser:
Karamelmoussen:
2 blad Husblas
100 g Sukker
½ dl Vand
1 knsp knust Flagesalt
2 dl Piskefløde 38%
2 æggehvider past. (60 g)
kaffeglacen:
2 blad Husblas
150 g Vand
150 g Sukker
15 Kaffebønner
30 g Mælkechokolade
Karamelmousssen:
- Læg Husblassen i blød i koldt vand (ca. 10 min)
- Smelt sukkeret i en gryde til en gylden karamel (pas på det ikke bliver brændt)
- Tag gryden væk fra varmen og tilsæt alt vandet på en gang (PAS PÅ det bruser kraftigt op
- Stil gryden tilbage på middel varme.
- Tilsæt salt og lad det småsimre i et par minutter under let oprøring
- Tag gryden af varmen og lad den stå ca. 5 min.
- Vrid husblassen og kom den i karamel siruppen
- Hæld siruppen igennem en sigte og ned i en skål
- Afkøl den til 25° (brug et termometer)
- Pisk fløden til let skum i en skål
- I en anden skål piskes æggehviderne luftig og stive (men ikke knoldede)
- Kom halvdelen af den let piskede fløde i skålen med den 25° afkølet karamelsirup og rør godt
- Hæld dette over i skålen med det sidste flødeskum og vend det forsigtigt sammen med en dejskraber.
- Tilsæt de piskede æggehvider og vend igen forsigtigt sammen til en ensartet konsistens.
- Det er nemmest at komme moussen i en engangssprøjtepose og nænsomt komme moussen ned i glassen (så sviner man ikke siderne på glassene).
- Stil glassene i fryseren i 1 time eller køleskabet i 2½ time.
Kaffeglacen:
- Læg husblassen i blød i koldt vand (ca. 10 min)
- Vand, sukker og kaffebønner kommes i en gryde.
- Rør og varm op til 80°
- Tag gryden af varmen
- Vrid vandet af husblassen og smelt den i den varme lage
- Tilsæt chokoladen og lad den smelte med.
- Hæld lagen igennem en sigte.
- Lad den nøle stille og rolig ned ved stuetemperatur til 25° (brug termometer)
- Når glacen er kold fyldes den oven på den iskolde karamelmousse.
- Stil glassene i køleskabet til glacen har sat sig (ca. 2 timer)
Desserten kan laves dagen før og pyntes evt. med spiselige blomster eller revet hvid chokolade.