Vaniljecheesecake med Oreo-bund og bær

Nu vrimler det med bær i haven blåbær, brombær, hindbær osv.

Her kommer en cheescake som man kan pynte som man vil med lige de bær man kan lide eller når det ikke er bærsæson kan den laves med lækker saltkarmel.

 

Ingredienser:

Oreo-/kiksebund:

1½ rulle Oreos (230 g)

195 g Digestiv

3 spsk Kakao

150 g Smør

Cheesecake:

0,6 dl Mælk

2 Vaniljestænger

900 g Crem ost

210 g Sukker

4 Æg

Topping:

Bær til at fylde hele kagen

Frugtgele:

200 g Frugt

2 blad Husblas

2 spsk Sukker

ELLER

Saltkaramel:

210 g Sukker

2 spsk Vand

2,3 dl Fløde

60 g Smør

1 tsk Havsalt

Bunden:

  • Knus kiksene til fine krummer. (jeg tager cremen ud af Oreos´ene)
  • Bland kakao i
  • Smelt smørret
  • Bland det i krummerne
  • Kom bagepapir i bunden af en sprigform
  • Hæld blandingen i formen, pres det godt sammen i bunden og op langs siderne.
  • Stil formen i køleskabet mens du laver cheese-cremen
  • Tænd oven på 165° varmeluft eller 175° alm. oven
  • Hæld mælken i en gryde.
  • skrab kornene fra vaniljestængerne og kom både korn og stænger ned i gyden
  • Varm mælken op, men den må ikke koge.
  • Tag den af varmen og lad den stå
  • Hæld creme osten i en skål sammen med sukker
  • Pisk indtil det er godt blandet og er glat og ensartet.
  • Tilsæt æggene et ad gang mens du røre
  • Skrab skålens sider ned med en dejskraber en gang imellem så det hele bliver pisket.
  • Tag vaniljestængerne op af mælken og hæld det i ostecremen
  • Pisk det hele til blandingen igen er ensartet
  • Hæld ostecremen  over bunden
  • Stil formen på noget bagepapir i oven (smørret fra bunden kan smelte ud af formen)
  • Bag kangen i 55-60 min,
  • Kagen skal være “sat” men stadig blævrende når den er færdig.

Når kagen er kølet af (gerne natten over i køleskabet), så skal den pyntes.

Hvis man har valgt friske bær, kommer man bærene på kagen og laver geleen.

Gele:

  • Kom husblas i kold vand (ca. 10 min)
  • Kog bærrene med sukker (evt. lidt citron)
  • Blend og si det når det har små kogt ca. 10 min
  • Smelt husblassen i saften
  • Lad geleen afkøle nok til at den ikke smelter cheescaken, men stadig er flydene
  • Ønsker man ikke det store lag gele kan man pensle det på bærrene så det skinner lidt mere.

Er det salt-karamel man vil have oven på (smager fantastisk) er fremgangs måden sådan:

Salt-karamel:

  • Smelt sukker med vand indtil farven er karamelbrun (det bliver først flydende og derefter tørt og grynet,før det smelter og tager farve)
  • Tag gryden af varmen.
  • Tilsæt fløden forsigtig (jeg gør det gerne i vasken) pisk det sammen , hvis karamellen stivner, sætter du det tilbage på varmen  RØR så det ikke brander på
  • Når karamellen er ensartet kommes smørret i
  • Pisk det sammen med karamellen
  • Til sidst kommes salten i
  • Lad karamellen køle af og hæld det over den afkølede kage

Min karamel her bliv til den mørke side, men ikke brænd.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *