Denne lagkage er en opskrift jeg har taget fra Den Store Bagedyst 2015, hvor de skulle lave en eventyrkage og denne er Rapunzel-kagen.
Jeg pynter den anderledes alt efter hvad jeg har og hvem der skal spise den. Den øverste her er penslet med chokolade på siden og pyntet blomster og sommerfugle af fondant. Den nederste har jeg lavet 2 lime kage-bunde hvor den ene ligger øverst og så beklædt med marcipanlåg og der er pyntet med grønne lime smørblomster…… men pynten er helt op til jer selv.
Ingredienser:
Hasselnøddebund:
100 g Hasselnødder
100 g Valnødder (eller mandler)
100 g usaltede Pistacienødder
6 Æggehvider
225 g Rørsukker
2 spsk. Mel
Saltkaramel:
1 dåse Kondenseret mælk
80 g Brun Farin
80 g Smør
1-1½ tsk Havsalt
(den nemme løsning kan være at åbne en dåse Caramelized milk og tilsætte salten, istedfor at lave det selv)
Lys Limekagebund: (X med 2 hvis man ønsker marcipanlåg)
50 g Mel
50 g Sukker
1 dl Æggehvider
½ dl Æggeblommer
25 g Smør
½ Lime (Skallen)
Lime/Ingefær moussen:
4 dl Piskefløde
2 dl Creme fraiche 38% (18% kan godt bruges)
2 dl Yoghurt Natural
150 g Sukker
1 dl Lime saft + skallen af ca. 5 lime
7½ blade Husblas
15 g frisk Ingefær.
Hasselnøddebunden med saltkaramel:
- Tænd ovnen på 200° varmeluft
- Nødderne ristespå panden eller i oven (fjern hasselnødeskallerne)
- Blend dem fint
- Pisk æggehviderne sammen med sukkeret (til marengs).
- Vend nøddemelet i æggehviderne
- Fordel halvdelen af nødde-marengsen i en form 28 cm eller i en bradepande (20×40) og så stikke kagen ud bagefter.
- Bages i 18 min
- Mens den bager laves karamellen.
- Kom alle ingredienserne op i en gryde og kog det op.
- Rør hele tiden i massen (HELE TIDEN, ellers brænder det på)
- Når den får en gylden farve og tykner, tages den af blusset.
- Når første del af nøddebunden har bagt, hældes karamellen udover.
- Sidste halvdel af nødde-marengsen kommes ovenpå karamellen.
- Bag det hele yderlige 20 min
- Lad det hele køle helt at inden der laves yderligere
Limekagebund(e)
- Smelt smørret og afkøl
- Riv limen på den fine side af rivehjernet
- Pisk dine æggehvider stive i en skål
- I en anden skål piskes æggeblommer og sukker luftige (til en god æggesnaps)
- Sigt melet ned i æggesnapsen
- Vend melet forsigtig i mens du hælder den afkølet smør i
- Tilsæt limeskal.
- Vend halvdelen af æggehviderne i æggesnapsen og derefter den sidste halvdel.
- Fordel delen i en eller to forme 28 cm eller i en bradepande (beklædt med bagepapier)
- Bages i 15 min (200° varmeluft)
- Lad bunden afkøle inden der gøres yderlig
Lime/Ingefær mousse:
- Lig husblassen i blød i koldt vand. (ca 10 min)
- Pisk ved lav hastighed, creme franiche, yoghurt natural og sukker(hold 25 g tilbage) sammen.
- Riv lime på den fine side af rivehjernet
- Pres derefter 1 dl limesaft (evt. i en juicepresser)
- Riv Ingefæren
- Kog limesagt ingefær og 25 g sukker op.
- Tag gryden af
- Kram vandet af husblassen og smelt det i lime/ingefær saften
- Lad det afkøle mens du laver det sidst.
- Pisk fløden til en let skum (ikke for stift)
- Rør den afkølet saft i yoghurt-blandingen i en tynd stråle og rør hurtigt
- Vend til sidst flødeskummen i sammen med limeskallen.
Nu er det hele klart til at blive samlet.
- Kom kage-plast i din kage-ring (springform kan også bruges)
- Hvis du ikke har bagt bunden i form men i bradepande stikkes de ud nu.
- Lig først nødde/karamel bunden ned
- Hæld halvdelen af moussen ned
- Så ligges en limebund i
- Nu hældes det sidste mousse i
- Hvis man har 2 limebunde sluttes af med den sidste ellers er moussen toppen af kagen.
- Så skal kagen på køl gerne til næste dag
Når moussen er fast kan man pynte kagen som man lyster med chokolade eller marcipan ….. man kan også bare lade den være som er den smager fantastisk og dejlig frisk uanset hvad.